antimetopisi_ypogonimotitas_01

Πώς η Συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την υπογονιμότητα

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για να αναζητήσετε έναν θεραπευτή για να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της υπογονιμότητας. Μπορεί ο αναπαραγωγικός ενδοκρινολόγος σας να συστήσει ή να σας ζητήσει να δείτε έναν σύμβουλο πριν από ορισμένες θεραπείες, όπως όταν αποφασίζετε να χρησιμοποιήσετε σπέρμα ή δότη ωαρίων.

Για ζευγάρια LGBTQ, η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να εξετάσετε τις επιλογές σας για τη δημιουργία οικογένειας και πώς διαφορετικές επιλογές μπορεί να επηρεάσουν τη σχέση σας. Αν και μπορεί να μην αντιμετωπίζετε ιατρική διάγνωση υπογονιμότητας, ένας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει με τη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ή της υιοθεσίας.

Ο συναισθηματικός πόνος που βιώνουν οι γυναίκες όταν περνούν από υπογονιμότητα μπορεί να είναι σοβαρός και τραυματικός. Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι δύσκολη και η ανάγκη βοήθειας είναι 100% φυσιολογική. Η επίσκεψη σε έναν θεραπευτή θα μπορούσε να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τη συναισθηματική πάλη της υπογονιμότητας.

Γιατί να δω ένα σύμβουλο

Λόγος #1: Η υπογονιμότητα κυριεύει τη ζωή σας

Αν και η υπογονιμότητα δεν είναι εύκολη για κανέναν, μερικοί αντιμετωπίζουν τα πάντα μόνοι τους. Ωστόσο, εάν διαπιστώνετε ότι η υπογονιμότητα κυριεύει τη ζωή σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο συμβουλευτικής.

Αν η θλίψη, η κατάθλιψη, η ανησυχία ή το άγχος παρατείνονται και επηρεάζουν πολλούς τομείς της καθημερινότητάς σας, τότε είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. Ένας θεραπευτής μπορεί να σας διδάξει δεξιότητες και στρατηγικές αντιμετώπισης για να ανακουφίσετε κάποιο μέρος της κατάθλιψης ή του άγχους.

Λόγος #2: Η υπογονιμότητα βλάπτει τη σχέση σας

Οι σχέσεις μας υπόκεινται σε τεράστιο άγχος όταν περνάμε από θεραπείες γονιμότητας. Είναι το είδος του άγχους που μπορεί να σας φέρει πιο κοντά μερικές φορές και άλλες φορές να σας απομακρύνει. Η επίδραση που μπορεί να έχει η υπογονιμότητα στη σεξουαλική σας ζωή προσθέτει πίεση στη σχέση.

Πέρα από όλα αυτά, οι παρεξηγήσεις μεταξύ τους μπορεί να κάνουν τα πράγματα πιο δύσκολα. Συχνά τα ζευγάρια χειρίζονται το άγχος με διαφορετικούς τρόπους. Στερεοτυπικά, οι γυναίκες εκφράζουν τα συναισθήματα πιο ελεύθερα και πρέπει να πουν τις σκέψεις τους. Οι άνδρες συχνά επικεντρώνονται στην επίλυση προβλημάτων και μπορεί να μην αφήνουν τον εαυτό τους να αισθάνεται κάθε απώλεια.

Η υπογονιμότητα είναι δύσκολη, αλλά είναι ακόμα πιο δύσκολη αν δεν έχεις την υποστήριξη του συντρόφου σου. Μερικές φορές, ο σύντροφός σας είναι ο μόνος που ξέρει πραγματικά τι περνάτε. Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα και να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον.

Λόγος #3: Δεν είστε σίγουροι τι να κάνετε

Ένας σύμβουλος που είναι ειδικά εκπαιδευμένος στην εργασία με ζευγάρια με προκλήσεις γονιμότητας (συμπεριλαμβανομένων των ζευγαριών LGBTQ) μπορεί να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε τις επιλογές σας. Ο σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια πραγματικά τεκμηριωμένη επιλογή και να σας βοηθήσει να εξετάσετε τι μπορεί να περιλαμβάνουν οι θεραπευτικές επιλογές σας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών και συναισθηματικών πιέσεων αυτών των επιλογών.

Πώς να βρείτε έναν σύμβουλο γονιμότητας

Η έναρξη της θεραπείας με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια συνηθισμένη στιγμή που τα ζευγάρια αναζητούν βοήθεια. Ορισμένοι αναπαραγωγικοί ενδοκρινολόγοι προτείνουν στους ασθενείς να επισκεφθούν έναν σύμβουλο πριν ή κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Πολλοί άνθρωποι δεν είναι προετοιμασμένοι για το πρόσθετο άγχος που βιώνεται συχνά κάνοντας εξωσωματική γονιμοποίηση. Η συζήτηση με έναν θεραπευτή πριν από την έναρξη του κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί επίσης να είναι παραγωγική.

Λόγος #4: Σκέφτεστε τη δωρεά γαμετών, την παρένθετη μητρότητα ή την υιοθεσία

Η πιο σημαντική στιγμή για να συζητήσει με έναν θεραπευτή που είναι εξοικειωμένος με θέματα υπογονιμότητας είναι όταν ένα ζευγάρι ή ένα άτομο σκέφτεται να χρησιμοποιήσει την αναπαραγωγή ή την υιοθεσία για να δημιουργήσει την οικογένειά του.

Ειδικά όταν εξετάζετε τη χρήση δότη ωαρίων, δότη σπέρματος ή υιοθεσίας, η συμβουλευτική είναι απαραίτητη και συχνά απαιτείται πριν από τη θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για την παρένθετη μητρότητα και την υιοθεσία. Ο συναισθηματικός αντίκτυπος των επιλογών όπως αυτές μπορεί να είναι έντονος, κάτι που μερικά ζευγάρια μπορεί να υποτιμούν.

Όταν μιλάμε σχετικά με τη δωρεά γαμετών ή την παρένθετη μητρότητα, ορισμένα θέματα για τα οποία ένας σύμβουλος θα μιλήσει σε εσάς και στον σύντροφό σας περιλαμβάνουν:

  • Διευκρίνιση γιατί κάνετε την επιλογή
  • Επιβεβαίωση ότι είναι μια κοινή απόφαση, κάτι στο οποίο συμφωνείτε τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας
  • Συζήτηση για το αν θα ενημερώσετε τους φίλους και την οικογένειά σας για την απόφασή σας, και εάν ναι, πώς και πότε μπορείτε να το κάνετε αυτό
  • Συζήτηση για την επίδραση της δωρεάς στη σχέση σας με τον δότη, εάν τον γνωρίζετε
  • Συζήτηση για το εάν ο δότης θα έχει κάποια επαφή με την οικογένειά σας αργότερα ή όχι
  • Εάν δεν έχει επιλεγεί δότης συζητήστε τα κριτήρια που αναζητάτε σε έναν δότη και γιατί
  • Συζήτηση για το πώς και αν θα πείτε στο παιδί ότι προέκυψε με τη βοήθεια τρίτου ή έχει υιοθετηθεί

Λόγος #5: Σκέφτεστε μια ζωή χωρίς παιδιά

Είτε πρόκειται μετά από χρόνια θεραπειών είτε νωρίς με τη συνειδητοποίηση ότι οι διαθέσιμες επιλογές δεν είναι κατάλληλες για εσάς, το να συνειδητοποιήσετε ότι δεν πρόκειται να κάνετε παιδιά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Για μερικούς, η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει στην επεξεργασία των συναισθημάτων που προκύπτουν από αυτήν την συνειδητοποίηση.

Το να πάρεις μια πραγματική απόφαση να είσαι χωρίς παιδιά δεν είναι το ίδιο με το να αποφασίσεις «να μην αποτρέψεις αλλά να μην προσπαθήσεις» να αποκτήσεις μωρό. Δεν είναι επίσης το ίδιο με το να αποφασίσετε ότι θα εξετάσετε την υιοθεσία «κάποια στιγμή στο μέλλον». Ή να αποφασίσετε ότι «μπορεί να δοκιμάσετε θεραπείες ξανά μια μέρα».

Αν και υπάρχει χώρος για όλα αυτά τα μονοπάτια, δεν επιτρέπουν το κλείσιμο. Η πιθανότητα απόκτησης παιδιού εξακολουθεί να υπάρχει στο μυαλό του ζευγαριού. Αυτό καθιστά πολύ πιο δύσκολο να θρηνήσουν τις απώλειές τους.

Λόγος #6: Θα θέλατε περισσότερη υποστήριξη

Ίσως δεν αισθάνεστε κατάθλιψη ή άγχος και δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω ομάδες. Αλλά νιώθετε ότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε περισσότερη υποστήριξη, κάποιον να μιλήσετε, ο οποίος μπορεί να σας δώσει περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσετε το ζήτημά σας.

Η συμβουλευτική μπορεί να είναι μια καλή επιλογή και για εσάς.

Δεν χρειάζεται να έχετε λόγο. Δεν χρειάζεται να περιμένετε έως ότου νιώσετε τόσο καταβεβλημένοι που θα βιώνετε κατάθλιψη και θα παθαίνετε κρίσεις άγχους.

Δυστυχώς, η επίσκεψη σε σύμβουλο ψυχικής υγείας μερικές φορές θεωρείται σημάδι αδυναμίας. Η σκέψη λέει ότι αν ήσουν αρκετά δυνατός (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό), τότε δεν θα χρειαζόσουν βοήθεια για να τα βγάλεις πέρα.

Αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Οι δυνατοί άνθρωποι ξέρουν πότε χρειάζονται επιπλέον βοήθεια. Το να δεις έναν θεραπευτή δεν είναι τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρέπεσαι. Στην πραγματικότητα, το να έχεις το θάρρος να ζητήσεις βοήθεια είναι από μόνο του σημάδι δύναμης.

Η συμβουλευτική γονιμότητας μπορεί να είναι επωφελής με πολλούς τρόπους – από το να σας βοηθήσει να ταξινομήσετε τις επιλογές σας μέχρι να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος της υπογονιμότητας. Μερικές φορές, χρειάζεστε έναν θεραπευτή που να είναι εξοικειωμένος με τις επιλογές θεραπείας υπογονιμότητας και γονιμότητας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν προσπαθείτε να ταξινομήσετε τις επιλογές σας. Αλλά αν χρειάζεστε κυρίως υποστήριξη για συναισθηματικές προκλήσεις, οποιοσδήποτε εξειδικευμένος σύμβουλος μπορεί να βοηθήσει.

Δεν χρειάζεται να περάσετε από αυτό το ταξίδι υπογονιμότητας χωρίς βοήθεια. Οι σύμβουλοι εκεί έξω είναι εκπαιδευμένοι για να σας βοηθήσουν. Εάν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επιπλέον υποστήριξη, απευθυνθείτε σε αυτήν.

Αρτεμίου Αναστασία
Ιδρύτρια του Ask for Advice