Για τη γυναίκα

Ενημερωθείτε για τα οφέλη των συστατικών του OVASEM στη γυναίκα

Acerola Cherry

Η βιταμίνη C, συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην παραγωγή προγεστερόνης, η οποία είναι απαραίτητη για την τόνωση του οργανισμού και την προετοιμασία του ενδομητρίου που θα φιλοξενήσει το έμβρυο, μέχρι τη δημιουργία του πλακούντα. Τα οφέλη της αφορούν και τον άνδρα, βέβαια, αφού συμβάλλει στην παραγωγή καλής ποιότητας σπέρματος, καθώς και στην αύξηση της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων. Η αντιοξειδωτική της δράση συμβάλλει στην προστασία του σπέρματος και του DNA του από τη μολυσμένη ατμόσφαιρα και το κάπνισμα. Η γήρανση των ωοθηκών σχετίζεται με τη μείωση της ποιότητας των ωαρίων και τη διατήρηση των ωοθυλακίων που οδηγεί σε στειρότητα. Η βιταμίνη C είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που μπορεί να εξουδετερώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις της γήρανσης στις ωοθήκες.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6624328/

Maca Root E

Το Maca έχει πολλαπλές κλινικές εφαρμογές όπως: Την πρόληψη κατά του καρκίνου, τη διατήρηση της λίμπιντο, την εμμηνόπαυση και τη γονιμότητα. Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί που μπορεί να επηρεάσει το Maca σε προβλήματα γονιμότητας. Η αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), αυξάνει την ποιότητα του σπέρματος και βελτιώνει τη σεξουαλική επιθυμία στους άνδρες και στις γυναίκες, αυξάνει τη λίμπιντο και βελτιώνει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης με πιθανή επίδραση στα γεννητικά κύτταρα.
Lozano Sánchez, José Manuel & Axtle, Zoraida & Aviles, Julio & Morales, Héctor & Álvarez, Paola & Mejía, Ricardo & Estrada, Luis & Huerta, Erika. (2017). Peruvian Maca and Possible Impact on Fertility. Journal of Nutritional Health & Food Engineering. 6. 00217. 10.15406/jnhfe.2017.06.00217.

Brown Rice Flour

Γεμάτο φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το καστανό ρύζι είναι μια εναλλακτική λύση φιλική προς το σάκχαρο του αίματος και τη γονιμότητα έναντι των επεξεργασμένων δημητριακών. Δεδομένου ότι είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, αφομοιώνονται πιο αργά από το λευκό ρύζι, δίνοντάς τους μια θέση ανάμεσα σε άλλους αργούς υδατάνθρακες που έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο. Οι γυναίκες που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) , τη μοναδική πιο κοινή αιτία της ωορρηξιακής υπογονιμότητας, επωφελούνται ιδιαίτερα από τους αργούς υδατάνθρακες επειδή συνήθως έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη.
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/carbohydrates-and-blood-sugar/ https://youngwomenshealth.org/2013/12/12/pcos-nutrition/

Zinc Citrate

Σε γυναίκες με PCOS, η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου έχει θετική επίδραση σε πολλές παραμέτρους, ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη και την ισορροπία των λιπιδίων. Στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια, η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου πριν και κατά τη διάρκεια κάθε εμμηνορροϊκού κύκλου φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μειώνει την ένταση του πόνου της περιόδου. Από την άλλη πλευρά, λίγα είναι γνωστά για τον ρόλο του ψευδαργύρου στην ενδομητρίωση και στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. 
Ebisch I.M., Thomas C., Peters W., Braat D., Steegers-Theunissen R.P.M. The importance of folate, zinc and antioxidants in the pathogenesis and prevention of subfertility. Hum. Reprod. Update. 2006;13:163–174.

Resveratrol

Η ρεσβερατρόλη βρέθηκε ότι προλαμβάνει το εμβρυϊκό οξειδωτικό στρες και την απόπτωση. Βελτίωσε επίσης το προφίλ γλυκόζης και λιπιδίων των διαβητικών φραγμάτων, υποδεικνύοντας τα ευεργετικά αποτελέσματα στη διαβητική εγκυμοσύνη. Η διαβητική εμβρυοπάθεια, συνέπεια της διαβητικής εγκυμοσύνης, σχετίζεται με αύξηση του εμβρυϊκού οξειδωτικού στρες και της απόπτωσης, που οδηγούν σε σοβαρή εμβρυϊκή βλάβη στο πρώιμο στάδιο της οργανογένεσης.
Singh, C.K.; Kumar, A.; Hitchcock, D.B.; Fan, D.; Goodwin, R.; LaVoie, H.A.; Nagarkatti, P.; DiPette, D.J.; Singh, U.S. Resveratrol prevents embryonic oxidative stress and apoptosis associated with diabetic embryopathy and improves glucose and lipid profile of diabetic dam. Mol. Nutr. Food Res. 2011, 55, 1186–1196.

Pomegranate Extract

Η καθημερινή κατανάλωση SPJ για 8 εβδομάδες βελτίωσε τα μεταβολικά, οξειδωτικά, φλεγμονώδη και ΑΠ σε γυναίκες με PCOS. 
Μητρώο Κλινικών Δοκιμών (IRCT20170207032439N2). https://trialsearch.who.int/Trial2.aspx?TrialID=IRCT20170207032439N2

Pine Bark Extract

Η Pycnogenol είναι μια θεραπευτική εναλλακτική του Gn-RHa στη θεραπεία της ενδομητρίωσης. Η θεραπεία με Pycnogenol μείωσε σημαντικά τις βαθμολογίες πόνου για κοιλιακό άλγος (p < 0,05) σε σύγκριση με τις τιμές πριν από τη θεραπεία. Η ανακούφιση από τον πόνο στον δεύτερο κύκλο θεραπείας ήταν καλύτερη σε σύγκριση με τον πρώτο κύκλο θεραπείας, όπως υποδεικνύεται από υψηλότερο επίπεδο σημαντικότητας (p < 0,01) και χαμηλότερη μέση βαθμολογία πόνου. Ο αριθμός των ημερών με πόνο στην κοιλιά έδειξε μια τάση προς λιγότερες ημέρες με πόνο. Η Pycnogenol είναι μια θεραπευτική εναλλακτική λύση του Gn-RHa στη θεραπεία της ενδομητρίωσης.
PMID:15568408 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17879831/

Vitamin E Natural

H βιταμίνη Ε θα μπορούσε να έχει μια πολλά υποσχόμενη πιθανή επίδραση που μπορεί να βελτιώσει το ποσοστό της γυναικείας γονιμότητας και της αναπαραγωγικής υγείας.
 Cicek N., Eryilmaz O.G., Sarikaya E., Gulerman C., Genc Y. Vitamin E effect on controlled ovarian stimulation of unexplained infertile women. J. Assist. Reprod. Genet. 2012;29:325–328. doi: 10.1007/s10815-012-9714-1. 

Beta Carotene

Το β-καροτένιο έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και η χαμηλότερη συγκέντρωση β-καροτίνης στο ωοθυλακικό υγρό σχετίζεται με μειωμένη επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Tiboni GM, Bucciarelli T, Giampietro F, Sulpizio M, Di Ilio C. Influence of cigarette smoking on vitamin E, vitamin A, beta-carotene and lycopene concentrations in human pre-ovulatory follicular fluid. Int J Immunopathol Pharmacol. 2004;17:389–393.

L-Seleno Methionine

1) Η συμπλήρωση σεληνίου κατά την in vitro ωρίμανση ενισχύει τη μείωση και την αναπτυξιακή ικανότητα των ωοκυττάρων
2) Η μελέτη SERENA έδειξε μια ευεργετική επίδραση του συμπληρώματος L-Se-Met στον τίτλο των αυτοαντισωμάτων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην υποτροπή της θυρεοειδίτιδας μετά τον τοκετό.
Xiong X., Lan D., Li J., Lin Y., Li M. Η συμπλήρωση σεληνίου κατά την in vitro ωρίμανση ενισχύει τη μείωση και την αναπτυξιακή ικανότητα των ωοκυττάρων yak. Anim. Sci. J. 2018; 89 :298-306. doi: 10.1111/asj.12894. 2)https://link.springer.com/article/10.1007/s12020-019-01958-1

Beetroot Extract

Η επίδραση του παντζαριού στα αγγεία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ανόργανα νιτρικά άλατα. Το ίδιο το νιτρικό δεν θεωρείται ότι μεσολαβεί σε κάποια συγκεκριμένη φυσιολογική λειτουργία. Μάλλον, οι ευεργετικές επιδράσεις των νιτρικών αποδίδονται στην in vivo αναγωγή τους σε μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ), ένα πολυσχιδές μόριο αγγελιοφόρου με σημαντικές αγγειακές και μεταβολικές λειτουργίες.
Hobbs D.A., George T.W., Lovegrove J.A. The effects of dietary nitrate on blood pressure and endothelial function: A review of human intervention studies. Nutr. Res. Rev. 2013;26:210–222. doi: 10.1017/S0954422413000188.

Black Pepper Extract

Ο βιολογικός ρόλος της πιπερίνης που είναι ευρέως γνωστός είναι αντιοξειδωτικός, αντικαρκινικός, αντιπυρετικός, αντιφλεγμονώδης, αντιμικροβιακός παράγοντας και πολλά άλλα, Ένας άλλος ρόλος της πιπερίνης που συνδέεται ευρύτερα με τη βελτίωση της υγείας είναι η λειτουργία της ως βιοενισχυτής. Ως βιοενισχυτής, η πιπερίνη μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα των συνοδευτικών φαρμάκων είτε αναστέλλοντας το ένζυμο μεταβολισμού του φαρμάκου είτε ενισχύοντας τη διαπερατότητα του εντερικού βλεννογόνου και ως εκ τούτου οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα φαρμάκων στο πλάσμα.
 Acharya, S.G., A.H. Momin and A.V. Gajjar, 2012. Review of piperine as a bio-enhancer. Am. J. PharmTech Res., 2: 32-44.

Astaxanthin Powder

Η ασταξανθίνη είναι ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει την υπεροξείδωση των λιπιδίων και τη βλάβη του DNA στα ωάρια και τα έμβρυα.
Jang, H. Y. et al. Antioxidative effects of astaxanthin against nitric oxide-induced oxidative stress on cell viability and gene expression in bovine oviduct epithelial cell and the developmental competence of bovine IVM/IVF embryos. Reprod. Domest. Anim. Zuchthyg. 45, 967–974 (2010).

B12

1) Τα αποτελέσματά μας παρέχουν ενδεικτικά στοιχεία ότι η επάρκεια βιταμίνης Β-12 και φυλλικού οξέος μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τις δυσμενείς αναπαραγωγικές επιδράσεις της έκθεσης σε DDT(Φυτοφάρμακα). Η βιταμίνη Β μπορεί να εξουδετερώσει τις αρνητικές επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στη γονιμότητα.
2) Το μέσο επίπεδο βιταμίνης Β12 έδειξε σημαντική μείωση στους ασθενείς μετά από 6 μήνες θεραπείας με μετφορμίνη.Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η μετφορμίνη αυξάνει τη συγκέντρωση της Hcy στον ορό σε ασθενείς με PCOS, ιδιαίτερα στις γυναίκες με ΔΜΣ > 25 kg/m 2. Ο πιθανός μηχανισμός για αυτό το αποτέλεσμα θα ήταν η προφανής μείωση των επιπέδων της βιταμίνης Β12.
1) https://publichealth.jhu.edu/2014/vitamin-b-may-counter-negative-effects-of-pesticide-on-fertility
2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5586097/

Folic Acid

Η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος, ιδιαίτερα από τα συμπληρώματα, συσχετίστηκε με μέτρια υψηλότερα αποθέματα ωοθηκών, όπως μετρήθηκε από το AFC μεταξύ των γυναικών που παρακολουθούσαν ένα κέντρο γονιμότητας. Γυναίκες που δεν λαμβάνουν αρκετό φυλλικό οξύ στην καθημερινότητά τους έχουν αυξημένο ρίσκο να γεννήσουν μωρό με βλάβη στο νευρικό σωλήνα. Εάν σκεφτούμε τη διαδικασία της σύλληψης η οποία ξεκινά από ένα ωάριο και ένα σπερματοζωάριο και κατόπιν τον πολλαπλασιασμό αυτού του κυττάρου, μπορούμε να αναλογιστούμε τη σπουδαιότητα του φυλλικού οξέος για την ομαλότητα της όλης διαδικασίας.
www.clintrials.gov  ως NCT00011713. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3458830/