Φυσική βιταμίνη E

Τι είναι η βιταμίνη Ε. Η δράση της, τα οφέλη και ιδιότητες.

Η βιταμίνη Ε είναι ένα γκρουπ από 8 ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρά μας από το οξειδωτικό στρες και την πρόωρη γήρανση.

Οι μορφές βιταμίνης Ε είναι πολλές. Συγκεκριμένα υπάρχουν άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα τοκοφερόλες και άλφα, βήτα, γάμμα και δέλτα τοκοτριενόλες.

Η συγκεκριμένη βιταμίνη σχετίζεται άμεσα με την καλή υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος. To όνομα της βιταμίνης προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις “τόκος” (γέννα, δημιουργία) και “φέρω”, επειδή η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με προβλήματα στην στη γονιμότητα.

  • Δρα συνεργιστικά με το σελήνιο και τη βιταμίνη C. Αυτός είναι και ο λόγος που στη φόρμουλα του OVASEM βρίσκονται και τα 3 αυτά θρεπτικά συστατικά.

Η λήψη ικανών ποσοτήτων βιταμίνης Ε είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η δράση της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών και των ιστών που περιέχουν μεγάλες ποσότητες από πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μερικά παραδείγματα τέτοιων ιστών είναι ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και το νευρικό μας σύστημα.

Αποτρέπει τις βλάβες που προκαλούν τα νιτρίδια που βρίσκονται στα αλλαντικά και στα καπνιστά κρέατα και στα αλίπαστα. Στοιχεία άκρως καρκινογόνα με μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας.

Η έλλειψη βιταμίνης Ε μας κάνει ευάλωτους σε μολύνσεις, προκαλεί προβλήματα στην όραση αλλά και μυϊκή ατονία.

Έλλειψη βιταμίνη Ε σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση του οργανισμού καθώς και με παθήσεις αντίστοιχες που σχετίζονται.

Η βραχυχρόνια έλλειψη βιταμίνης Ε δε προκαλεί άμεσες βλάβες και προβλήματα. Ωστόσο τη μακροχρόνια έλλειψη σχετίζεται με καρκινογενέσεις και καρδιοπάθειες.

Η βιταμίνη Ε είναι απολύτως απαραίτητα επίσης για την εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς συμβάλλει έμμεσα στην καταπολέμηση ιών και βακτηρίων.

Ο ρόλος της βιταμίνης  Ε στη γονιμότητα των αντρών και των γυναικών

Τα αυξημένο οξειδωτικό στρες τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες σχετίζεται με υψηλή πιθανότητα υπογονιμότητας. Τόσο το σπέρμα όσο και τα ωάρια των γυναικών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, με τις ελεύθερες ρίζες να προκαλούν σοβαρές βλάβες και αλλοιώσεις, πράγμα που μειώνει αισθητά τις πιθανότητες σύλληψης σε νεαρά ζευγάρια.

Σύμφωνα με τον ESFA ο επίσημος ισχυρισμός υγείας για τη βιταμίνη Ε είναι: Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες*

*Οι παραπάνω πληροφορίες σχετικά με : Βιταμίνη Ε αποτελούν επίσημους ισχυρισμούς υγείας από την Eυρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αριθμ. κανονισμού Ε.Ε. 432/2012, αριθμ. EFSA Journal 2010·8(10):1816 [Βιταμίνη Ε]

Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης Ε προστατεύει τόσο το σπέρμα όσο και τα ωάρια από την οξείδωση και τις βλάβες που προκαλεί το οξειδωτικό στρες. 

Βιταμίνη Ε και αντρική υπογονιμότητα 

Κάποιοι άντρες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε λόγω γονιδίων ή λόγω κάποιων καταστάσεων όπως χρόνια παγκρεατίτιδα, κοιλιοκάκη, κυστική ίνωση, λιπώδης ήπαρ.

Η έλλειψη βιταμίνης Ε στους άντρες συχνά προκαλεί υπογονιμότητα και δυσλειτουργία στους όρχεις.  Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε θεωρείται πως σχετίζεται με κακή ποιότητα σπερματοζωαρίων και μειωμένη κινητικότητα σπέρματος.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Arab Journal of Urology, αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε αυξάνουν σημαντικά τον αριθμό σπερματοζωαρίων και βελτιώνουν τη μορφολογία και λειτουργία τους. Βρέθηκε επίσης πως η βιταμίνη Ε προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες του σπέρματος από οξείδωση, πράγμα που είναι απαραίτητο για την καλή υγεία και λειτουργία του. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8523239/

Άλλες μελέτες έδειξαν πως η χορήγηση βιταμίνης Ε σε συνδυασμό με σελήνιο σε άντρες με χαμηλή κινητικότητα σπέρματος αύξησε αισθητά όλους τους σπερματικούς δείκτες μετά από διάστημα 3 μηνών.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12623744/

Άλλες σχετικές έρευνες έδειξαν πως η χορήγηση βιταμίνης Ε βελτίωσε τη μορφολογία του σπέρματος μειώνοντας αισθητά τις αλλοιώσεις ενώ παράλληλα αυξήθηκαν τα ποσοστά φυσιολογικών συλλήψεων.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3048346/

Βιταμίνη Ε και γυναικεία υπογονιμότητα

Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας λόγω κακής διατροφής, έλλειψη άσκησης και καθιστικού τρόπου ζωής, πράγμα που μακροπρόθεσμα οδηγεί σε μια σειρά από προβλήματα και θέματα υγείας.

Στην πραγματικότητα 10-20 % των γυναικών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν δε θα τα καταφέρουν μέσα στον πρώτο χρόνο.

Η βιταμίνη Ε έχει βρεθεί στο υγρό που περιβάλλει το ωάριο κατά την ωρίμανσή του. Έλλειψη βιταμίνη Ε ενδέχεται να σχετίζεται με χαμηλή γονιμότητα στις γυναίκες. 

Η βιταμίνη Ε έχει ωστόσο και άλλα σημαντικά οφέλη καθώς φαίνεται πως μειώνει το ρίσκο αποβολών σε γυναίκες με ιστορικό προβληματικών κυήσεων.

Κατά τη διάρκεια της κύησης η Ε υποστηρίζει την καλή υγεία του αμνιακού σάκου μειώνοντας τον κίνδυνο να τρυπήσει. 

Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Fertility and Sterility, βρέθηκε πως η χορήγηση βιταμίνης Ε συμβάλλει στην αύξηση του πάχους του ενδομητρίου. Όταν το πάχος του ενδομητρίου είναι λιγότερο από 8mm μειώνεται αισθητά το ποσοστό επιτυχούς εμφύτεψης του εμβρύου. Τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης έδειξαν πως στο 52% των γυναικών που τους χορηγήθηκε βιταμίνη Ε παρατηρήθηκε αύξηση στο πάχος του ενδομητρίου. 

https://www.fertstert.org/article/S0015-0282(07)02340-0/fulltext

Σε μια άλλη μελέτη βρέθηκε πως γυναίκες που είχαν αυξημένα ποσοστά αποβολών είχαν αντίστοιχα αυξημένα ποσοστά οξείδωσης των λιπιδίων και χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε στα πλάσμα αίματος. Με απλά λόγια αυξημένο οξειδωτικό στρες και χαμηλή αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9857484/

Σχεδόν όλες οι μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η βιταμίνη Ε σχετίζεται άμεσα με την καλή υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος, τόσο των  αντρών όσο και των γυναικών. Η έλλειψή της σχετίζεται συχνά με υπογονιμότητα αλλά και ανωμαλίες στην αναπαραγωγική διαδικασία ενώ η χορήγησή της, όταν βρίσκεται χαμηλά επίπεδα έχει ευεργετική δράση καθώς βελτιώνει σχεδόν όλους τους δείκτες γονιμότητας.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5836012/