blog01

Τρόποι αντιμετώπισης των προβλημάτων στη σχέση σας

Ενώ ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν υπογονιμότητα μπορεί να είναι πιο πιθανό να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τον εαυτό τους και τον γάμο τους, άλλες μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να φέρει τα ζευγάρια πιο κοντά.

Αυτό δεν συμβαίνει επειδή αυτά τα ζευγάρια περνούν από τη στειρότητα και δεν το παλεύουν. Αντίθετα, σύμφωνα με την έρευνα, ο αγώνας και η ανάγκη τους για αμοιβαία υποστήριξη είναι που οδηγεί σε έναν πιο ασφαλή δεσμό.

Πώς θα μειώσετε τις εντάσεις και θα αντεπεξέλθετε καλύτερα ως ζευγάρι
  • Επικοινωνία

Μιλήστε μεταξύ σας. Μοιραστείτε τους φόβους σας. Μη ζείτε ανησυχώντας ότι ο σύντροφός σας μπορεί να σας αφήσει. Η συζήτηση για τη στειρότητα μπορεί να γίνει πρόβλημα εάν ο κύριος μηχανισμός αντιμετώπισης ενός συντρόφου είναι να αποφύγει εντελώς το θέμα. Μπορεί επίσης να γίνει πηγή έντασης εάν ο ένας σύντροφος μιλάει για υπογονιμότητα «διαρκώς». Το κλειδί είναι η εύρεση ισορροπίας.

  • Συνδεθείτε με άλλους τρόπους

Μιλώντας για ισορροπία, είναι σημαντικό η υπογονιμότητα να μην καταλαμβάνει όλη την επικοινωνία σας. Ειδικά εν μέσω δοκιμών και θεραπείας γονιμότητας, η υπογονιμότητα μπορεί να επισκιάσει τα πάντα στη ζωή σας. Κάντε μια προσπάθεια να συνδεθείτε με άλλους τρόπους. Ναι, αυτό πιθανότατα θα απαιτήσει πραγματική προσπάθεια. Σκεφτείτε τι κάνατε κατά τη διάρκεια των πρώτων ραντεβού σας ή ακολουθήστε ένα νέο χόμπι ή δραστηριότητα μαζί. Καθίστε και κάντε μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε μαζί. Μιλώντας για σύνδεση, μην παραμελείτε τη σεξουαλική σας ζωή.

  • Επιτρέψτε τις διαφορετικές αντιμετωπίσεις

Ο καθένας αντιμετωπίζει τα πράγματα διαφορετικά. Δεν μπορείτε να κρίνετε πόσο ενδιαφέρεται ένα άτομο για μια εμπειρία κοιτάζοντάς το ή ακόμα και με τις πράξεις του. Ταυτόχρονα, αυτό που σας μοιάζει με υπερβολική αντίδραση μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό για αυτούς. Εάν ο σύντροφός σας σπάσει το χέρι του κι εσείς σπάσετε το μικρό δάχτυλο του ποδιού σας, πονάει λιγότερο το δάχτυλο του ποδιού σας επειδή το σπασμένο του χέρι είναι χειρότερο; Φυσικά και όχι. Ο συναισθηματικός πόνος είναι συναισθηματικός πόνος. Το να προσφέρετε ο ένας στον άλλον υποστήριξη χωρίς προϋποθέσεις ή συγκρίσεις είναι ο δρόμος προς μια ομαλή συμβίωση.

  • Απευθυνθείτε για Υποστήριξη

Παρακαλώ μην προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τη στειρότητα. Η ντροπή εμποδίζει πολλά άτομα και ζευγάρια να αναζητήσουν υποστήριξη. Ωστόσο, η έρευνα έχει βρει ότι τα ζευγάρια που λαμβάνουν κοινωνική υποστήριξη έχουν βελτιωμένες σχέσεις. Η κοινωνική υποστήριξη έχει επίσης βρεθεί ότι είναι βασική για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη στειρότητα. Μπορείτε να αποφασίσετε να μοιραστείτε τις πληροφορίες μόνο με συγκεκριμένους φίλους ή μέλη της οικογένειας. Απλά μην προσπαθήσετε να τα κάνετε όλα μόνοι σας.

  • Καθίστε και κάντε ένα σχέδιο

Η έρευνα έχει βρει ότι η σύνταξη ενός πρακτικού σχεδίου δράσης βοηθά στη βελτίωση της ικανοποίησης του γάμου. Μπορεί να μην ξέρετε πραγματικά πόσο καιρό θα διαρκέσει ο αγώνας σας ή ποιες εξετάσεις ή θεραπείες θα χρειαστούν. Ωστόσο, μπορείτε τουλάχιστον να κάνετε βραχυπρόθεσμα σχέδια.

Είναι εντάξει να μιλήσετε για το τι θα κάνατε αν χρειαζόσασταν εξωσωματική γονιμοποίηση, ακόμα κι αν η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν αφορά το άμεσο μέλλον. Και είναι εντάξει να κάνετε αυτά τα σχέδια, γνωρίζοντας ότι μπορεί να αλλάξετε γνώμη αργότερα.

Η σύνταξη οικονομικών σχεδίων, ειδικά ενός σχεδίου αποταμίευσης, είναι μια έξυπνη επιλογή. Όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να βάζετε χρήματα στην άκρη, τόσο το καλύτερο. Εάν δεν το χρειάζεστε για λογαριασμούς θεραπείας γονιμότητας ή έξοδα υιοθεσίας, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για κάτι άλλο.

  • Συμβιβασμός

Είτε πρόκειται για διαφωνία σχετικά με το ποιος να πει ή πώς να πληρώσει για έναν κύκλο θεραπείας, αποφύγετε τις ασπρόμαυρες σκέψεις και στοχεύστε σε συμβιβασμούς. Θέλει ο ένας να πει σε άλλους για τη στειρότητα, ενώ ο άλλος θέλει να το κρατήσει κρυφό; Αποφασίστε μαζί για μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων που μπορούν να είναι κοινωνικοί υποστηρικτές. Ο ένας από εσάς θέλει να σταματήσει οριστικά, ενώ ο άλλος θέλει να συνεχίσει; Συμβιβαστείτε κάνοντας ένα προσωρινό διάλειμμα.

  • Σκεφτείτε τη Συμβουλευτική

Μερικές φορές, δε θα είστε σε θέση να καταλήξετε σε συμβιβασμούς μόνοι σας. Ένας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε και να καταλήξετε σε αμοιβαίες συμφωνίες.

Μπορείτε να υποθέσετε ότι η συμβουλευτική απευθύνεται μόνο σε όσους σκέφτονται να χωρίσουν ή καταστάσεις κλινικής κατάθλιψης ή άγχους. Αυτό είναι μύθος. Η συμβουλευτική απευθύνεται σε όλους όσους μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάποια επιπλέον βοήθεια για το άγχος ή μια δύσκολη κατάσταση.

Είτε βλέπετε έναν θεραπευτή ως άτομο, είτε ως ζευγάρι, μπορεί να σας βοηθήσει. Όταν αισθάνεστε υποστήριξη, θα είστε σε θέση να φροντίσετε καλύτερα τη σχέση σας.

Η σχέση σας μπορεί να επιβιώσει σε αυτή τη δύσκολη αλλά προσωρινή πρόκληση. Με την πάροδο του χρόνου, και πιθανώς με την παροχή συμβουλών, η προσπάθειά σας μπορεί να σας φέρει πιο κοντά.

Αρτεμίου Αναστασία
Ιδρύτρια του Ask for Advice