Ρίζα Maca
Ρίζας Maca και γονιμότητα σε άντρες και γυναίκες
Τι είναι η ρίζα maca
Η επιστημονική ονομασία από τη ρίζα maca (μάκα) είναι Lepidium meyenii, και ορισμένες φορές αναφέρεται και ως Περουβιανό ginseng.
Το συναντάμε κυρίως στις Άνδεις στο κεντρικό Περού, φυτρώνει κάτω από αντίξοες συνθήκες και σε ιδιαίτερα υψηλά υψόμετρα (4000 μέτρα και άνω).
Η maca ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθή λαχανικών μαζί με το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και το κέηλ, και έχει μακρά ιστορία στη χρήση του ως συστατικό στην κουζίνα αλλά και στην παραδοσιακή ιατρική του Περού.
Η ρίζα μάκα χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής και ως παραδοσιακό γιατρικό για μια σειρά από περιπτώσεις όπως προβλήματα υπογονιμότητας, εύθραυστα κόκκαλα, προβλήματα μνήμης και πολλά άλλα.
Στο Περού αποξηραίνουν μάκα, τη βράζουν και κατόπιν την πίνουν σαν χυμό.
Η ρίζα μάκα είναι ιδιαίτερα θρεπτική και κατατάσσεται στις υπερτροφές (superfoods). Είναι πλούσια σε σίδηρο και ιώδιο και συμβάλλει στην καλή υγεία των κυττάρων καθώς και το μεταβολισμό. Περιέχει μεγάλη ποσότητα από κάλιο, συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του πεπτικού καθώς και την υγεία των μυών.
Είναι ακόμη πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, αμινοξέα, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά και βιταμίνες όπως η βιταμίνη C.
Τέλος είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά καθώς περιέχει φυτοχημικές ενώσεις και εξαιρετικά οφέλη για την υγεία όπως οι πολυφαινόλες και οι γλυκοσινολάτες.
Η μάκα κατατάσσεται στα προσαρμογόνα βότανα (Adaptogens). «Πρόκειται γενικά για φυτά ή φυτικά εκχυλίσματα φαρμακευτικής δράσης. Τα προσαρμογόνα, γνωστά ως “adaptogens ή tonic-herbs” βοηθούν στην εξουδετέρωση των επιπτώσεων του στρες στο σώμα» απαντά ο Δρ Δημήτρης Μπιτσάνης BSc, MMedSc, MSC, PhD, RΝutr, Βιοχημικός Διατροφολόγος. Συμβάλλουν στην καλύτερη αντιμετώπιση του άγχους αλλά και της ήπια κατάθλιψης.
Οι προσαρμογόνες ουσίες αναφέρεται ότι έχουν την ικανότητα να ομαλοποιούν τις λειτουργίες του σώματος και να ενισχύουν τα συστήματα που επηρεάζονται από το στρες. Έχουν θεωρείται πως έχουν προστατευτική επίδραση στην υγεία από περιβαλλοντικές επιδράσεις και συναισθηματικές καταστάσεις.
Η μάκα αυξάνει τη Libido σε άντρες και γυναίκες
Η μειωμένη ερωτική διάθεση είναι ένα κοινό πρόβλημα ανάμεσα στα ζευγάρια. Κατ’ επέκταση τα βότανα που αυξάνουν με φυσικό τρόπο τη libido έχουν πολύ υψηλό ενδιαφέρον.
Η μάκα παραδοσιακά χρησιμοποιείται για:
- Ενίσχυση της υπογονιμότητας (αύξηση της παραγωγή σπερματοζωαρίων και βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος)
- Αύξηση της ερωτικής διάθεσή (τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες)
- Μείωση του αισθήματος της κόπωσης και της εξάντλησης.
- Αύξηση των επιπέδων ενέργειας και αντοχής.
Μια ανασκόπηση του 2010 που περιλάμβανε 4 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων βρήκε πως η μάκα βελτιώνει αισθητά την ερωτική διάθεση μετά από 6 εβδομάδες κατανάλωσης.
Σχετική έρευνα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12472620/
Τι κάνει η μάκα για την αντρική υπογονιμότητα;
Η αντρική γονιμότητα σχετίζεται με την ποιότητα του σπέρματος και τον αριθμό σπερματοζωαρίων. Μελέτες έδειξαν πως η ρίζα μάκα αυξάνει τη γονιμότητα στους άντρες.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26421049/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11753476/
Μια πρόσφατη ανασκόπηση επάνω σε 5 μικρές μελέτες έδειξε πως η μάκα βελτίωσε την ποιότητα του σπέρματος τόσο σε γόνιμους όσο και σε άντρες με υπογονιμότητα που δεν αντιμετώπιζαν άλλα προβλήματα υγείας.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27621241/
Μια από τις σχετικές μελέτες που συμπεριλήφθηκε στην ανασκόπηση αφορούσε 9 υγιείς άντρες. Βρέθηκε πως η καθημερινή κατανάλωση μάκα για 4 συνεχόμενους μήνες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων ενώ βελτίωσε αισθητά την κινητικότητα του σπέρματος.
Επιπλέον παρατηρήθηκαν τα εξής:
- αύξηση στη libido
- αύξηση στα επίπεδα DHEA
- μείωση του στρες
- μείωση της αρτηριακής πίεσης
- μείωση του άγχους
- εξισορρόπηση των επιπέδων σιδήρου
- βελτίωση της λειτουργίας των επινεφριδίων
- βελτίωση των επιπέδων των ανδρογόνων
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11753476/
Σε μια άλλη μελέτη βρέθηκε πως η χορήγηση 1500 ή 3000mg μάκα για 12 εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τεστοστερόνης, η βασική αναπαραγωγική ορμόνη των αντρών καθώς και της LH ή FSH.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4569766/
Τι κάνει η μάκα για τη γυναίκα και τη γυναικεία υπογονιμότητα;
Τα οφέλη της ρίζας μάκα για τη γυναικεία υπογονιμότητα σχετίζεται κυρίως με την αύξηση της σεξουαλική επιθυμίας και της ερωτικής διάθεσης.
Σημαντικός επίσης είναι ο ρόλος της ως ρυθμιστής του ορμονικού προφίλ που όταν βρίσκεται σε ανισορροπία προκύπτουν προβλήματα γονιμότητας όπως απορυθμισμένος κύκλος έμμηνης ρύσης κλπ.
Η μάκα έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση στις γυναίκες που βρίσκονται στην κλιμακτήριο και προσπαθούν να συλλάβουν. Κατά την είσοδό μιας γυναίκας στην κλιμακτήριο και όσο πιο πολύ πλησιάζουμε στην εμμηνόπαυση (οριστική παύση της περιόδου) το ορμονικό προφίλ αλλάζει, με τα επίπεδα οιστρογόνων να μειώνονται σταδιακά, πράγμα που οδηγεί σε μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα.
Μερικά από τα συμπτώματα αυτά είναι έντονες εξάψεις, ξηρότητα κόλπου, απότομες αλλαγές στη διάθεση, προβλήματα ύπνου, ευερεθιστότητα και εφίδρωση. Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα και την ερωτική διάθεση της γυναίκας.
Μια ανασκόπηση 4 μελετών επάνω σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, όπου τα συμπτώματα είναι πολύ πιο έντονα, βρήκε πως η χορήγηση ρίζας μάκα μείωσε αισθητά τις εξάψεις και τα προβλήματα ύπνου. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21840656/
Μελέτες επάνω σε ζώα βρήκαν επίσης πως η χορήγηση ρίζας μάκα συμβάλλει στην καλή υγεία των οστών. Ως γνωστόν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20616517/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19689071/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16466876/
Η κατανάλωση ρίζας μάκα βελτιώνει τη διάθεση
Η διαδικασία της τεκνοποίησης ξεκινάει πρώτα από όλα από τη σωστή διάθεση και την αυξημένη ερωτική επιθυμία. Σε αυτόν τον τομέα η μάκα κάνει εξαιρετική δουλειά.
Μια σειρά από μελέτες έδειξαν πως η λήψη συμπληρώματος μάκα βελτιώνει αισθητά τη διάθεση τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.
Σχετίζεται με μειωμένο άγχος και μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ακόμη και σε γυναίκες που έχουν μπει στην κλιμακτήριο.
Η μάκα περιέχει φυτοχημικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή. Τα συγκεκριμένα φυτοχημικά στοιχεία είναι υπεύθυνα για τα συγκεκριμένα οφέλη.
*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18784609/
*https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24931003/
*https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1755-5949.2008.00052.x
Η μάκα συμβάλλει στη ρύθμιση του αναπαραγωγικού συστήματος
Μια από τις βασικές δράσης της ρίζας μάκα ως υπερτροφή είναι ενεργοποίηση του υποθαλάμου ο οποίος ρυθμίζει τους ενδοκρινικούς αδένες. Έτσι η μάκα λειτουργεί ως τονωτικό του ορμονικού συστήματος.
Όταν οι ενδοκρινικοί αδένες λειτουργούν σωστά όλο το ενδοκρινικό σύστημα βρίσκεται σε ισορροπία καθώς οι συγκεκριμένοι αδένες ρυθμίζουν το θυρεοειδή και κατ’ επέκταση την ποσότητα των αναπαραγωγικών ορμονών που παράγονται στα αναπαραγωγικά όργανα (όρχεις στους άντρες, ωοθήκες στις γυναίκες)
Η μάκα προάγει την ορμονική ισορροπία τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες
Στις γυναίκες τακτική κατανάλωση ρίζας μάκα βοηθάει στην ισορροπία των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Εάν οι 2 αυτές ορμόνες δεν βρίσκονται σε ισορροπία (κάποια από τις δύο να είναι πολύ υψηλή ή πολύ χαμηλή) είναι σχεδόν αδύνατο για μια γυναίκα να συλλάβει, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αποβολής.
Αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων προγεστερόνης σε πολύ χαμηλά επίπεδα, μια κατάσταση που ονομάζεται οιστρογονική επικράτηση.
Η κατανάλωση ρίζας μάκα βοηθάει στη διατήρηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στη σωστή αναλογία, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο εάν μια γυναίκα θέλει να συλλάβει και να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη.
Για τους άντρες τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων ενδέχεται να προκαλέσουν:
- προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας
- μείωση της libido
- μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων
- μείωση της παραγωγής σπερματικών υγρών
Η χορήγηση συμπληρώματος μάκα βρέθηκε πως βελτιώνει όλα τα παραπάνω σύμφωνα με τις μελέτες που παραθέτονται.
Μελέτες επάνω σε ποντίκια έδειξαν πως η χορήγηση μάκας αυξάνει των αριθμό των ωαρίων στα θηλυκά ενώ στα αρσενικά παρατηρήθηκε αύξηση στον αριθμό σπερματοζωαρίων και στην κινητικότητά τους.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6332831/
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/and.12911